Сряда, Октомври 21, 2020
Баскетболният Монтана открива новия сезон с домакинство на Шампион

Отборът на Монтана ще приеме столичния Шампион на старта на новия сезон в баскетболната „А“ група при жените. Сблъсъкът в зала „Младост“ е на 17 октомври. Първото голямо дерби с Берое е на 31-ри в Стара Загора. Това стана ясно след повторното изтегляне на жребия. То се наложи след като в последния момент от участие в първенството се отказа формацията на Националната спортна академия.

От ръководството на клуба обявиха, че причината да стигнат до това решение са големият брой дистанционни часове в програмата на студентите-спортисти, което няма да позволи провеждането на нормален тренировъчен процес. Преди НСА друг софийски клуб Септември 97 и старозагорския Локомотив пък обявиха, че нямат финансова възможност да издържат отборите си.

По този начин „А“ група остана само с 6 отбора - Монтана, Берое (Стара Загора), Черно море Одесос (Варна), Академик (Пловдив) и столичните Шампион 2006 и Славия. Първенството трябва да стартира на 17 октомври.

През първия етап ще се изиграят общо 10 кръга, като отборите ще се изправят един срещу друг по два пъти на разменено гостуване. По три кръга ще има през октомври (17, 24 и 30) и ноември (6, 21 и 28) и още 4 през декември (5, 12, 19 и 22).

След изиграването на първия етап, спрямо класирането си, отборите се разделят на първа и втора тройка, като втората фаза започва на 9 януари 2021 г. Ден по-рано затваря трансферния прозорец за привличане на нови попълнения.

Във втория етап отново се играе на разменено гостуване - по четири пъти в първата тройка и по два или три пъти във втората. Резултатите от първия етап не се зачитат.

След това започват плейофите, в които ще се включат отборите от първата тройка и лидерът във втората. Полуфиналите и мачът за третото място ще се играят във формат до 2 победи от 3 мача, а финалът – 3 от 5. Турнирът за Купата на България ще се проведе след изиграването на първия етап.