Събота, Май 30, 2020
След срещата в „Бояна“: Първенствата в двете професионални лиги ще се доиграват, първоначално без публика

Първенствата в efbet и Втора лига стартират 3 седмици след като бъде сложен край на извънредната ситуация в страната продиктувана от пандемията от коронавирус. В момента забраната е до 13 май. ½ финалите и финалът в турнира за Купата на България също ще се играят в обозримото бъдеще. Това бе решено на днешната съвместна среща на силните хора от Българския футболен съюз, Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти, която се проведе в Национална футболна база „Бояна“. За шампионатите и турнирите на аматьорско ново от БФС и АФЛ ще умуват на някоя от следващите си сбирки.

На срещата представителите на четирите организации застанаха твърдо зад идеята първенствата в професионалния футбол да завършат по максимално справедлив и пълноценен начин. Ако това стане, отборите ще получат сумата от телевизионни права. Поне в началото мачове ще са пред празни трибуни (още на старта е дербито Левски – Лудогорец?!). Най-лошият вариант според „карето“ е да се доиграят само два кръга в елита, плюс полуфиналите и финалът за Купата на България. При този вариант за Втора лига нищо не се казва.

3 дни преди подновяване на тренировъчния процес всички футболисти и длъжностни лица от футболните клубове ще преминат задължителни тестове за Covid-19 с PCR-технология, която дава най-надеждните резултати до момента. Цената на един тест е около 100 лева, като изследванията ще са изцяло на сметката на БФС. Футболната федерация възлага на Медицинската комисия да избере клиниката, в която да се проведат съответните процедури.