Румен Витков от Монтана изведе България до световната титла в Сегед, стана и вицешампион индивидуално (снимки)

Румен Витков от Монтана изведе България до световната титла в Сегед, стана и вицешампион индивидуално (снимки)

Румен Витков-Монтанеца стана световен отборен шампион и спечели сребърен медал индивидуално от завършилото в Сегед (Унгария) Световно първенство по спортен риболов на плувка. Българският тим участва в категория „Мастърс”, във възрастовата група от 55 до 60 години.

В първия състезателен ден на канала Витков би всички конкуренти в секторите, във втория обаче попадна в лош сектор, а и нямаше късмет. „В последните 20 минути ми откъсна един три килограмов шаран, което ме лиши от световната титла”, заяви Румен Витков. Преди него в класирането е само Ратко Ристич от Сърбия, а на почетната стълбичка място намери и унгарецът Атила. На крачка от подиума остана Тони Исаков от Кюстендил, Мишел Димитров (Бургас) се класира на пето място, а Ивайло Христов (София) на 11-то в индивидуалната надпревара.

  

Отборно България грабна световната титла в Сегед в битката с 21 формации. За двата дни тимът ни хвана общо 167.125 кг риба и с 27 наказателни точки изпревари убедително втория Италия (51 н.т.) и класиралият се на трето място тим на Франция (58 н.т.) „ За първи път световния шампион печели титлата, като изпреварва подгласниците си с толкова смазваща разлика. Отвяхме конкуренцията по безапелационен начин и оставихме след нас отбори с по няколко световни шампиони”, разкри Румен Витков. Той получи купата лично от председателя на Световната федерация по спортен риболов ФИПС професор Уго Клаудио Матоели.

Отличията от Сегед не са първи в богатата колекция на Румен Витков от риболовни Мондиали. През 2010 година той се завърна от Мерида (Испания) с бронзов медал на Световно първенство по спортен риболов на река и по този начин стана първият българин в историята на спортния риболов с класиране в тройката на света. През 2000-та година друг монтанчанин Иво Банчев бе 10-ти на Световно в Италия. През 2019-та Витков стана трети и на Световния клубен шампионат на плувка, проведен в хърватския град Прелог, като за това състезание Монтанеца бе част на тима СКР от Стара Загора.

 

“Дано постиженията ми от тези големи форуми успеят да променят отношението към риболова в България. Децата, които се хващат за въдиците, обикват природата и растат здрави и силни. Вече толкова години обаче ръководителите на нашата държавата недооценява този прекрасен и здравословен спорт”, каза още четирикратният медалист от световни първенства.


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2022 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.