Георги Паунов-Паунеца откри юбилейна изложба в галерия „Кутловица“

Георги Паунов-Паунеца откри юбилейна изложба в галерия „Кутловица“

Дружеството на монтанските художници „Тенец“ започна новата година с изложба. В експозиционна зала „Кутловица“ са подредени 60 живописни платна на Георги Паунов-Паунеца, като преобладаващата част от тях са пейзажи. Самобитният художник е претворил със замах природни гледки от Северозападна България, както и кътчета от родния му град Вършец и от китните села. Интересни са и морските му пейзажи, които не са типични за творчеството му, но носят характерния му стил. Открояват се и 6 натюрморта с цветя. Представените картините са рисувани през 2021-ва.

„Може би една десета от моите работи излагам, защото аз имам много работи, постоянно работя, постоянно правя изложби. Това е може би 80-ата ми самостоятелна изложба. 2021 година бе много успешна в творчески план за мен, не съм спирал да работя. Вече правя 78 години, но не спирам да работя, защото това е духът ми. Повече рисувам във Вършец и областта. Качвам колата, тръгвам по пътищата на родината и където ми хареса, спирам, слагам стойката и работя на пленер, като старите импресионисти, обичам да претворявам нещата от място, защото там са багрите, там е хармонията“, заяви Георги Паунов, който счита тази изложба за юбилейна, защото се открива 60 години след артистичния му дебют.

Председателят на дружество „Тенец“ Дончо Планински, пък подчерта, че Паунеца има свой индивидуален стил, на който остава верен през годините. Платната му се открояват и с майсторското владеене на техниката на маслената живопис. Планински припомни, че платна на Паунеца са собственост на колекционери от Словакия, Германия, Франция, Англия, Австрия, САЩ.

Сред официалните гости на откриването бяха кметът на Община Монтана Златко Живков, председателят на Общински съвет инж. Иво Иванов, д-р Тони Тодоров – директор на МБАЛ „д-р Стамен Илиев“, колеги и приятели на Паунеца. Изложбата след  ще остане на бул. „Трети март“ 64 до края на януари.


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2022 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.