Историческият музей в Чипровци получи дарение отвъд Океана

Историческият музей в Чипровци получи дарение отвъд Океана

С нова колекция се обогати Историческият музей в Чипровци. Семейство Тимъти и Пенелопе Хейс от САЩ е изпратило два килима, които е закупило от изложение във Виена. Те са изработени през XVIII и XIX век, показват най-ранния период на чипровското килимарство и се оказаха най-старите в галерията. Единият от тях е тип „Бакамски“, или „Галибарда“, а другият представлява молитвен килим с чипровски мотиви, тъкан за джамии, най-вероятно от българска мюсюлманка от Лудогорието и е единственият по рода си в музея.

„По документи в средата на XVIII век жените в Чипровци и околните села Мартиново, Железна и Копиловци годишно са тъкали около 8000 молитвени килимчета предназначени за нуждите на Втора турска армия“, разри директорът на музея д-р Анита Комитска.

„Това дарение е много ценно за нас. Обогатяването на колекцията провокира и интереса на туристите и на хората, които идват специално тук, за да видят чипровските килими. През последните години посещенията скочиха десеторно. Искам да апелирам към всички, които са имали в домовете си чипровски килими, да се разровят в старите  ракли и скринове и ако открият такъв, или дори част от него да го дарят на музея. По този начин специалистите ще могат да проследяват историята и развитието на изкуството на чипровското  килимарство, признато от ЮНЕСКО за част от световното нематериално богатство“, заяви кметът на Община Чипровци Пламен Петков.

От края на 2014 година килимът е защитен от ЮНЕСКО. Това става на сесия в Париж на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, която единодушно вписва „Традицията на производство на Чипровски килими“ в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство.


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2022 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.