VII Фестивал на чипровския килим (снимки)

VII Фестивал на чипровския килим (снимки)

След две години прекъсване, заради пандемията от Covid-19, в Чипровци се проведе VII Фестивал на чипровския килим. Празникът на централния площад „Чипровско въстание“ започна още в петък с концерт на оркестър „Балканци“ от село Бели мел. На официалното откриване в събота присъстваха народните представители Ирена Димова и Инна Иванова и областният управител на Монтана Ванина Вецина.

„Приветствам ви с Добре дошли и се радвам, че отново сме заедно. Тук може да видите не само нашите чипровски килими, тук може да се запознаете и с традиционни  български занаяти, като тръгнете от шевици, гоблени, а също така да опититате от вкустните наденички наше родно производство. Всичко което е българско и традиционно може да видите на нашия Фестивал на чипровския килим. Имаме експонати от 300 години, събирани от цял свят. Едно време като беше ТПК-то и се работеше много, а килимите се изнасяха предимно в Кувейт, там си правеха шатрите от тях. Наши килими имат награди от международни панаири в Лондон, Париж и изобщо са познати в целия свят още от 1800 година“, заяви кметът на Община Чипровци Пламен Петков.

Над 60 занаятчии от цялата страна и съседна Сърбия разпънаха шатри на централния площад. Акцент в програмата бяха демонстрации по изработване на традиционните чипровски килими. Традицията на производството им е в Световната представителна листа за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от края на 2014 година. „Искам да поздравя всички чипровчани и кмета Пламен Петков за това, че съхраняват духа и традицията на уникалното българско. Затова, че ни карат да се гордеем, че сме част от Велика България“, каза по време на официалното откриване областният управител на Монтана Ванина Вецина.

Как от вълнените нишки се получава килим показаха едни от най-възрастните местни килимарки чрез станове, изнесени в центъра на китното планинско градче. В процеса се включи и народният представител Ирена Димова. На площад „Чипровско въстание“ имаше и арт базар с творби на местни майстори и занаятчии, както и пазар на екологични храни и продукти, също произведени от  жители на района. Местният Исторически музей се включи във фестивала с изложба на старинни чипровски килими, лекция и фотоизложби. Директорът на институцията Анита Комитска разказа за колекционера на български килими Якоб ван Бейлен, който изкупува чипровски и котелски килими от антикварни магазини в Европа и също участва в изложбата на килими. В нея са и експонати, дарени през последните две години от семейство Тимоти и Пенелопе Хейс от САЩ. Фотоизложбата на музея в Чипровци е наречена „Килимът на моята баба“. Там в продължение на месец ще остане и друга изложба - на Софийския университет, озаглавена „Занаятите не се предават. Шапки долу!“. С концерт на любимата рок група „Сигнал“ бе сложена точка на втория ден от фестивала.

VII Фестивал на чипровския килим завършва тази вечер с концерт на Райна, в края на който заря ще озари небето над гордия чипровски балкан.


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2022 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.