Формации от 6 държави ще се изявяват на XV Международен фолклорен фестивал, посветен на празника на Монтана „Свети Дух“

Формации от 6 държави ще се изявяват на XV Международен фолклорен фестивал, посветен на празника на Монтана „Свети Дух“

След прекъсване от две години Монтана отново ще е домакин на XV Международния фолклорен фестивал, посветен на Празника на града – Свети Дух. В него ще участват формации от 6 държави. Артистичните гости от чужбина пристигат от Босна и Херцеговина, Полша, Северна Македония, Словакия и Чехия. Българското народно творчество ще бъде представено от 5 танцови състава и 2 певчески групи от Монтана. Тържествената церемония по откриването на XV Международен фолклорен фестивал ще започне в 19:30 часа на 12 юни, неделя. Концертите във фестивалната програма ще събират публиката пред Паметника на „Септемврийци“ всяка вечер до 15 юни. При дъждовно време те ще се провеждат в голямата зала на Драматичния театър.

По изключение тази година първият концерт от програмата на Международния фолклорен фестивал ще бъде ден преди официалното му откриване. Представителен танцов ансамбъл „Младост“ ще отпразнува 45-ата годишнина от основаването си на 11 юни от 18:00 ч. в Драматичния театър. Заедно с възпитаниците на хореографа Стоян Стоянов на сцената ще се изявят от Ансамбъла за песни и танци „Ходовяци” от Полша и Детския фолклорен ансамбъл „Брецлаванек“ от Чехия. Дългогодишно творческо партньорство свързва тези групи с ансамбъла на Младежкия дом.

На Свети Дух, 13 юни, понеделник, от 11:00 часа гостуващите състави ще представят най-атрактивните танци от своя репертоар на концерта „Празник в Монтана”. Вечерната програма на фестивала в тържествения ден включва сборен концерт с участието представителен танцов ансамбъл „Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.” към Общински младежки дом, Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина” и фолклорна формация „Огоста” към Народно читалище „Разум 1883”, танцов ансамбъл „Северняци” към ЦПЛР- ОДК „Ние, врабчетата”, фолклорна формация „Ситница”, Ромска танцова група към Народно читалище „Звезда 2007“.

На третата фестивална вечер на 14 юни, вторник, на сцената ще се изявят танцов ансамбъл „Северняци” и Детски фолклорен ансамбъл „Магурачик” от Кежмарок - Словакия, танцов ансамбъл „Пъстрина” и Ансамбъл за народни танци и песни „Йонче Христовски“ от Скопие - Северна Македония.

На 15 юни, сряда, Фолклорна формация „Ситница” и Фолклорен ансамбъл „Поткозарйе“ от Босна и Херцеговина ще представят интересна програма от балкански танци. В 20:30 ч. всички български и гостуващи групи ще се включат в закриването на XV Международен фолклорен фестивал. Близо 500 танцьори ще изиграят на финала му любимото „Дунавско хоро“ на Дико Илиев.

 


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2022 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.