Честит празник, Монтана!

Честит празник, Монтана!

Празникът на Монтана, в които всички православните християни честват Светия дух, събра гости от Италия, Румъния, Сърбия, Исландия, Чехия, Словакия, Полша, Босна и Херцеговина и Северна Македония. Денят започна със Света Литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил в храм Свети Дух. След нея хората в литийно шествие се отправиха към центъра на Монтана, където служенията продължиха с водосвет.

Митрополит Даниил честити и благослови празника. Той пожела на хората да имат плодовете на Светия Дух – любов, радост, мир, дълготърпение, вяра. И когато усвояват благодатните сили ще сияят в божията благодат. „Светият дух да очиства нашите души и сърца, да ни събира и когато се срещаме радост да  изпълва сърцата ни”, призова Владиката.

Кметът на Монтана Златко Живков приветства хората като благодари на всички, които с труда си са направили Монтана силния икономически център на Северозапада, с безработица по малко от 4 процента. „Благодаря за солидарността в последните 2 тежки години. Въпреки кризите, ние работим и нашата община  е център на промяна, с най-много изпълнявани  проекти в градоустройството, екологията, образованието, социалните услуги, културата, спорта и младежките дейности. Надявам се това да продължи и занапред”, каза Живков.

По време на тържествената сесия в Младежкия дом академик Ячко Иванов получи почетния знак на Общината. „Това е най-скъпата ми награда, въпреки че съм награждаван многократно“, заяви почетният гражданин на Монтана. Акад. Ячко Иванов е роден в село Киселево, завършил е Одеския хидротехнически институт. Работи в областта на реологията и създава нова научна дисциплина микрореология. Бил е научен секретар на БАН, гост професор в Университета „Мак Гил“ – Монреал, Канада, професор в Русенския университет. Постиженията му са оценени извън страната ни, свидетелство за което са членствата му в Американско, Британско, Френско, Европейско дружество по реология, членство в Нюйоркската академия на науките, в IPPS и IEA.


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2022 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.