Неделя, Юли 05, 2020
Уникален поздрав за рожден ден на любим треньор

Днес първият ми треньор по футбол има рожден ден. Снимката е от Истър преди осем години. Юлиян Райчев стои малко встрани от отбора (аз съм първият от правостоящите).

Той винаги си беше такъв - дърпаше се малко, за да гледа от дистанция и да има реална представа за това как трябва да се намеси. Голям фен на U2 и обичаше да ни обяснява футбола чрез музика. Затова му писах днес SMS, но използвах текст на Oasis, за да му напомня, че „пътищата, които трябва да извървим, стават по-трудни“. Отговори ми със стария военноморски призив на Арсенал и ме попита: „Колко си готов да дадеш от себе си“

Много го обича този въпрос и, очевидно, продължава да го задава. Заради „родната действителност“ по школите така и не успя да създаде професионален футболист на високо ниво, въпреки че бе единственият, който използваше методика на Емполи (Бог знае какво беше направил, за да се сдобие с нея). Беше помолил и Стилиян Петров тайно да му даде системата, по която тренират в Астън Вила и правеше всичко, за да работи правилно.

Юли обаче създаде личности и хора с позиция, мнение и критично мислене. Лесно създаваше колектив. Караше ни да четем и да не си губим времето. Юли беше, и продължава да бъде, мечтател... и ценител. На всеки 10 декември си пускам „Magnificent“ и си пожелавам да има повече хора като него. Защото промяната идва първо от хората, а системата e след това.

Борислав Орлинов