Благороден жест към проф. Галилей Симеонов (снимки)

Благороден жест към проф. Галилей Симеонов (снимки)

В напълно обновен дом ще посрещне Новата 2021 година прочутият художник-график  проф. Галилей Симеонов. Къщата на един от последните живи класици на българското изобразително изкуство в родното му село Гаврил Геново изгоря през 1993 година. В нея той съхранявал над 300 портрети и картини и посрещал приятели, сред които Йордан Радичков, Григор Вачков, Иван Давидков, Никола Русев, Светлин Русев, Никола Балкански. Тук е гостувала и Мерсия Макдермот, автор на  една от най-вълнуващите книги за Васил Левски „Апостолът на свободата“.

В навечерието на 2021 година домът на проф. Галилей Симеонов е напълно обновен. Със съдействието на кмета на община Георги Дамяново Нина Петкова и кмета на село Гаврил Геново Филип Филипов, служители и приятели на Общината, местни дарители, няколко фирми и фондации бе направен  чисто нов покрив изолиран с вата, ново ВиК захранване, ново ел. захранване, нова PVC дограмата, стени и таван с гипсокартон, под и баня с плочки, мебели за обзавеждане и бяла техника за дома на твореца. Кметът Нина Петкова пожела на професора преди всичко здраве, дълголетие и още дълги години да радва почитателите с творбите си.

През годините проф. Симеонов отказва да приеме каквато и да е помощ, за да ремонтира почти изгорелия си дом. „Не бих казал, че имам нужда от помощ. Каква помощ? Имам ток. Радвам се, че имам грамофон, пускам си стари плочи, глезотия съм на тази тема. Казват, че съм странен, но аз не намирам, живея си живота, на тази възраст… Много ми е хубаво”. Почетният гражданин на Община Георги Дамяново не тъжи и за унищожените произведения и както сам казва „човек може да бъде победен, но не и унищожен, или да бъде унищожен, но не и победен”,  той намира себе си за победител и в двата случая.


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2021 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.