Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cherve715/public_html/templates/gk_evonews/lib/menu/GKBase.class.php on line 96
Червен Картон - 67-годишен ломчанин под „Домашен арест“ за трафик на 876 кг хашиш в Испания
Събота, Април 17, 2021
67-годишен ломчанин под „Домашен арест“ за трафик на 876 кг хашиш в Испания

Окръжен съд-Монтана взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ на Б.И.П., обявен за  международно издирване с Европейска заповед за арест за трафик на голямо количество наркотици в Кралство Испания. Според Европейската заповед за арест, издадена на 21.12.2020  г. от Наказателния отдел на Национален съд в Мадрид, в края на април 2011 г. 67 годишният Б.И.П. е бил заловен в Испания на автомагистрала 7 /Аликанте – Барселона/ със 876, 6 кг хашиш на продажба стойност 1 405 440 евро. Срещу него в Кралство Испания има разследване за две деяния: за наркотрафик и членуване в престъпна организация – престъпления, за които испанските закони предвиждат 7 години затвор,  лишаване от пасивно избирателно право за същия период и глоба от 14 005,44 евро. Б.И.П. е бил задържан от служители на МВР в Лом на 30 декември 2020 г.

Делото пред Окръжен съд-Монтана е образувано по искане на Окръжната прокуратура в Монтана, според която престъпленията, за които се издирва Б. И. П., са тежки и са наказуеми и по българските закони и за обезпечаване на изпълнението на Европейската заповед за арест е необходимо задържането му под стража. Защитата на Б.И.П. е поискала от съда по-лека мярка за неотклонение с мотива, че той не се е укривал от правосъдието, живял е над 20 години в Испания, а през последните месеци живее на постоянния адрес на съпругата си в Лом. След като се запозна с документите по делото Окръжен съд прие, че действително се касае за деяние с висока стопен на обществена опасност, но тъй като не съществува опасност Б.И.П. да се укрие и да осуети разглеждането по същество на Европейската заповед за арест и евентуалното й изпълнение, определи спрямо Б. И. П. мярка „Домашен арест“.

Определението на съда подлежи на обжалване и протест в 3 дневен срок пред Апелативен съд – София.