67-годишен ломчанин под „Домашен арест“ за трафик на 876 кг хашиш в Испания

67-годишен ломчанин под „Домашен арест“ за трафик на 876 кг хашиш в Испания

Окръжен съд-Монтана взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ на Б.И.П., обявен за  международно издирване с Европейска заповед за арест за трафик на голямо количество наркотици в Кралство Испания. Според Европейската заповед за арест, издадена на 21.12.2020  г. от Наказателния отдел на Национален съд в Мадрид, в края на април 2011 г. 67 годишният Б.И.П. е бил заловен в Испания на автомагистрала 7 /Аликанте – Барселона/ със 876, 6 кг хашиш на продажба стойност 1 405 440 евро. Срещу него в Кралство Испания има разследване за две деяния: за наркотрафик и членуване в престъпна организация – престъпления, за които испанските закони предвиждат 7 години затвор,  лишаване от пасивно избирателно право за същия период и глоба от 14 005,44 евро. Б.И.П. е бил задържан от служители на МВР в Лом на 30 декември 2020 г.

Делото пред Окръжен съд-Монтана е образувано по искане на Окръжната прокуратура в Монтана, според която престъпленията, за които се издирва Б. И. П., са тежки и са наказуеми и по българските закони и за обезпечаване на изпълнението на Европейската заповед за арест е необходимо задържането му под стража. Защитата на Б.И.П. е поискала от съда по-лека мярка за неотклонение с мотива, че той не се е укривал от правосъдието, живял е над 20 години в Испания, а през последните месеци живее на постоянния адрес на съпругата си в Лом. След като се запозна с документите по делото Окръжен съд прие, че действително се касае за деяние с висока стопен на обществена опасност, но тъй като не съществува опасност Б.И.П. да се укрие и да осуети разглеждането по същество на Европейската заповед за арест и евентуалното й изпълнение, определи спрямо Б. И. П. мярка „Домашен арест“.

Определението на съда подлежи на обжалване и протест в 3 дневен срок пред Апелативен съд – София.


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2021 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.