Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cherve715/public_html/templates/gk_evonews/lib/menu/GKBase.class.php on line 96
Червен Картон - Нови стенописи в храм „Свети Дух“ в Монтана разказват за Възкресението
Сряда, Май 12, 2021
Нови стенописи в храм „Свети Дух“ в Монтана разказват за Възкресението

Храмът „Свети Дух“ ще посрещне с нови стенописи жителите и гостите на Монтана за предстоящите Великденски празници. Сцената от Слизането на Христос в Ада е завършена и може да бъде видяна високо отляво над църковния иконостас. Стилистиката на стенописа се доближава най-много до този в църквата „Света София“ в Истанбул. В центъра на композицията  е Христос, който счупва портите адови и протяга ръце към двамата прародители Адам и Ева. Те са сред първите, спасени от човешкия род. Сред персонажите са старозаветни патриарси, пророци и царе – Мойсей, Давид, Соломон, Йоан Предтеча.

Христовата победа над ада, освобождението на Адам и оправданието на старозаветния човек е основна тема в Богослужението на празника. Мракът на ада е осветен от светлината на неговата богочовешка слава. Това е светлината на идващото Възкресение. Под вратата в черната пропаст се вижда  фигурата на княза на мрака - Сатаната. Силата на ада е разрушена и веригите са скъсани.
Храмът „Свети Дух“ се намира във втори етап на стенописи. Изображенията на светците и библейските сцени вече са завършени върху северната стена, а в момента се работи по южната. По проект община Монтана ще инвестира за стенописите на най-голямата си църква общо 500 хиляди лева.