Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cherve715/public_html/templates/gk_evonews/lib/menu/GKBase.class.php on line 96
Червен Картон - Увеличават се онлайн читатели на РБ „Гео Милев“, културната институция вече разполага с машина за дезинфекция на книги
Сряда, Май 12, 2021
Увеличават се онлайн читатели на РБ „Гео Милев“, културната институция вече разполага с машина за дезинфекция на книги

С 38 процента са се увеличили онлайн посетителите на регионалната библиотека „Гео Милев“ в Монтана. Чрез различни платформи библиотекарите са влизали в ученически часове, провеждали са представяне на книга онлайн. Това разкри директорът на културната институция Анелия Тодорова. Според нея кризата, която трябвало да преодолеят по време на пандемия е дала възможност  да се увеличи и  разгърне дейността по различен начин.

От този месец библиотеката разполага и с машина за дезинфекция на книги „Book Sterilizer SK-8000“. Апаратурата е закупена с пари от общината. „Това е нещо необходимо и нормално за съвременния свят. Свързано е не само с безопасното ползване на книгите, но и с тяхното правилно съхранение. Изпълнихме инвестиция, която бе планирана в бюджета и одобрена от общинския съвет”, заяви кметът Златко Живков.

Стерилизаторът за книги има три броя UV-лампи, чрез  които се осигурява ефективна защита срещу вируси, бактерии и паразити. В нея за 30 секунди могат да бъдат обработвани едновременно  6 книги. След процедурата те излизат  не само по-чисти, но и допълнително ароматизирани с освежител.