Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cherve715/public_html/templates/gk_evonews/lib/menu/GKBase.class.php on line 96
Червен Картон - Монтана се сбогува с един от най-големите си дарители - родолюбецът Кирил Маринов
Сряда, Май 12, 2021
Монтана се сбогува с един от най-големите си дарители - родолюбецът Кирил Маринов

На 94 години завърши земния път на един от най-големите дарители и почетен гражданин на Монтана българинът от Франкфурт Кирил Маринов.

„Той беше един изключителен родолюбец, един човек, съизмерим с великите личности от Възраждането. Историята и времето ще му отреди заслужено място сред най-големите дарители на България“, каза за него кметът на Монтана Златко Живков. Той отбеляза големите дарения на Маринов за хората от общината, в която се намира и родното му село Винище.

През последните 30 години българинът-емигрант в Германия се връща често в родината си и прави големи дарения за социалните домове, спортни клубове, за изграждане на детски площадки, закупуване на специализирани автомобили, микробуси и автобус за футболния отбор. Осигурява средства за организиране на детски летни лагери и екскурзии. За своето село построява часовникова кула по повод влизането на страната в Европейския съюз, прави  ремонт на храма, на детската градина, на сградата на кметството. На паметника на загиналите поставя плоча с имената на забравените герои на Винище. Даренията му през годините надхвърлят 1,5 милион лева.

Последното дарение, което изпраща на община Монтана в размер на 160 000 евро е за изграждане на площад и ремонт  на улица „Извора” в Монтана.