„Ситница” стана на 6 г., отбеляза го с концерт-спектакъл (снимки)

„Ситница” стана на 6 г., отбеляза го с концерт-спектакъл (снимки)

С концерт-спектакъла „Приключението „Ситница” едноименната школата за народни танци от Монтана отбеляза своята 6-та годишнина. Ансамбълът представи пъстрата си програма в Драматичен театър „Драгомир Асенов“. В нея бяха включени интересни и стилово издържани композиции от Северняшка,  Тракийска и Шопска фолклорни области. Автор на повечето от тях е хореографът Христо Иванов. Самият той е солист на част от танците, участник в повечето от тях и автор на сценария, който впечатли с познавателната си стойност. Поднесен от малкия разказвач Никола, сценарият помогна на публиката не само да съпреживее емоционално изпълненията, но и да разбере и осмисли танца като художествено послание.
В приветственото си слово в началото на спектакъла кметът Златко Живков подчерта, че танцовата школа се развива динамично. Градоначалникът бе категоричен, че Христо Иванов продължава достойно силната хореографска традиция в Монтана и съставът му заема заслужено място в културния живот на града.

Въпреки предизвикателствата на извънредната ситуация – необичайният и нарушен репетиционен процес, ентусиазираните танцьори от „Ситница” показаха напредък. Концертната група впечатли с прецизност, стилова чистота на движенията, амплитуди на подскоците, синхрон и емоционалност. Финалната кода – вихрен шопски танц, изправи публиката на крака.

Христо Иванов, който е бакалавър от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, основа школата си през 2015 г. В момента в нея участват 140 танцьори на възраст от 4 до 54 години. Началото е поставено, но приключението „Ситница” продължава с обогатяване на репертоара и усъвършенстване на танцувалните умения. „Най-важно е човек да има желание, да е упорит и да не се предава лесно. Всъщност, никога да не се предава и да знае, че няма невъзможни неща. Девизът, който води мен и състава напред, е: „Което не става с работа, става с много работа“. Всички заедно работим за взаимното удовлетворение и за споделената емоция, която изпитваме, докато сме на сцената”, заяви след спектакъла Христо Иванов.


Please publish modules in offcanvas position.