12 учители и ученици от област Монтана наградени по случай 24 май

12 учители и ученици от област Монтана наградени по случай 24 май

По повод 24 май - Денят на българската просвета и култура почетната значка на община Монтана от кмета Златко Живков получиха началникът на отдел „Държавен архив” Ангелина Емилова, директорът на Природо-математическата гимназия „Свети Климент Охридски” Бойка Симеонова, директорът на Детска градина №1 „Щастливо детство” Вержиния Савова и директорът на Детска градина №3 „Буратино” Ефросина Вълкова.

Началникът на регионалното управление на образованието Трайка Трайкова връчи почетното министерско отличие „Неофит Рилски” на двама педагози от Монтана, един от Лом и един от Берковица. Наградените от Монтана са Юлия Тимова – старши учител по история и цивилизация в ПМГ „Климент Охридски” и Бисерка Младенова – ст. учител по английски език в Гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан”.  Другите две награди бяха връчени на  Десислава Александрова – директор на СУ „Димитър Маринов”-Лом и на Ваня Николова - гл. учител по история и география  в ІІІ основно училище „Иван Вазов”-Берковица.

За първа година регионалното управление по образование в Монтана учредява  приз  „Ученик на годината”, „Учител на годината”, „Отбор на годината” и „Директор на годината”. Цветелин Мечов от ІХ клас на СУ „Отец Пайсий” село Медковец е „Ученик на годината” за постигнати национални отличия с дигитални проекти по история и природни науки. Негови преподаватели са Маша Викторова - учител по история и Димитрина Станкова - учител по природни науки.

„Това е бъдещето на науката да достига до всички хора, чрез технологиите, счита Викторова. Тя разказа за два от проектите, донесли национална слава на Медковец. Първият пресъздава летописната книга на местното училище „ Отец Пайсий”. Другият проект представя приносът на евреите в България за развитието на българската култура, чрез разказа за съдбата на оперетната певица от еврейски произход Шели Стоянова от град Лом. „Отбор на годината” е Клубът по речи и дебати на английски език към гимназията за чужди езици „Петър Богдан” в Монтана. „Учител на годината” е Стефчо Наков - преподавател по информатика в ПМГ „Св. Климент Охридски” в Монтана. „Директор на годината” е Теодора Иванова – директор на ІІІ ОУ „Иван Вазов” град Берковица.


Please publish modules in offcanvas position.