Добре дошло, лято!

Добре дошло, лято!

Днес в 6:32 часа настъпи астрономическото лято! На днешния 21 юни е и най-дългият ден в годината, който ще продължи 15 часа и 19 минути.

На практика Еньоведен трябва да е днес, но тъй като с течение на времето разположението на планетите в Слънчевата система, включително Земята и Слънцето, се променя, датата на празника, установен от Българската православна църква с честването на св. Йоан Кръстител, вече се пада три дни по-късно. А според юлианския календар – на 6 юли.

В древността хората са използвали различни способи, за да установяват точния ден на лятното слънцестоене. Предполага се, че това е една от целите на мегалитни структури като Стоунхендж, Марков камък или тракийския храм край Бузовград в България.


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2021 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.