Монтана празнува! Четирима достойни мъже получиха почетния знак на Общината! (снимки и видео)

 

Празникът на Монтана започна с богослужения, отслужени от Видинския митрополит Даниил в храма „Свети Дух“. В обръщението си Владиката призова хората да отворят душите си за Божия дар, защото само така ще намерят спасение. Кметът на Монтана Златко Живков и председателя на Общинския съвет Иво Иванов му връчиха портрет на Екзарх Йосиф Български дарение от проф. д-р Иван Гаврилов по повод празника за църквата. 

С литийно шествие всички се отправиха към централният площад „Жеравица“, където Видинският владика отслужи водосвет. „За нас в Монтана е хубав ден“, заяви в обръщението към гражданите кметът Живков.

„Градът ни води началото си от втори век след Христа. В годините на петвековното робство Чипровското въстание от 1688 г. е величава епопея, а в местността Жеравица е разразена най-голямата битка между българите и нашествениците. След опустошителните години на 2 декември през 1891 година селището повторното е обявено за град и е такъв вече 130 години. Днес  Монтана е важен географски, административен, икономически център, с развити социални дейности, култура и спорт. Страната ни е хубава, но  най-красива е тук, при нас в Северозапада. Нека всички да продължим усилията си за развитието на  нашия град и община”, пожела на всички Живков. 

На тържествено заседание на Общинския съвет  четирима заслужили граждани  бяха удостоените с почетния знак на община Монтана.

Честта да ги получат имаха д-р Георги Б. Георгиев - публицист и общественик; 

юристът и бивш председател на Общинския съвет Светлин Николов;

Ташко Танов – треньор по джудо и самбо, донесъл международна слава на града ни

и д-р Тодор Тодоров директор на МБАЛ "д-р Стамен Илиев".

Поздрави от трибуната за празника на Монтана отправиха посланикът на Република Сърбия в България д-р Желко Йович и представители на делегации от побратимени градове на Монтана от Сърбия, Румъния и Италия. „Пак посрещаме гости от чужбина и това ни носи надеждата, че животът се завръща. Преодоляхме изпитания, които отново ни напомниха голямото значение на християнските ценности, които са в основата на морала. Пандемията засегна всички аспекти на живота, накара ни да се замислим, че без здраве е невъзможно благоденствие. Ясно послание за високата оценка и обществено признание е решението,  почетният знак на Монтана да бъде връчен на  двама медици, заяви от трибуната председателят на Общинския съвет Иво Иванов. 

Празничният ден на Монтана ще завърши с два концерта. От 19:30 часа ще участват фолклорна формация “Ситница”, танцовите ансамбли “Младост”, “Пъстрина”, и “Северняци”, певческа група „Пъстренец Jr.” и фолклорна формация „Огоста”. От 20:45 часа започва големият концерт на Нели Петкова и Нели Рангелова. Точно в 22:00 часа тържествена заря ще озари Монтана.

 


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2021 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.