49 години от световния рекорд на Йорданка Благоева

49 години от световния рекорд на Йорданка Благоева

Днес се навършват точно 49 години от световния рекорд на Йорданка Благоева, поставен в сектора на висок скок. На 24 септември 1972 година в Загреб, по време на тристранния международен турнир България-Испания-Югославия, родената в монтанското село Горно Церовене националка скача 194 сантиметра и така става първата българка, световна рекордьора в леката атлетика. Година по-късно подобрява и световния рекорд в зала, като преодолява 192 см на Европейското първенство в Ротердам’73, а през 1988 г. във Верона става и рекордьорка при ветераните - 170 см.

Йорданка Благоева е участвала на 4 Олимпиади (1968, 1972, 1976, 1980), като в Мюнхен’72 става сребърна медалистка, а в Монреал’76 носи на България бронзов медал. В богата си колекция от отличия има и световна студентска титла от Игрите в Будапеща през 1965 г. Пет пъти е подобрявала световния рекорд – веднъж на открито, два пъти в зала и още два пъти при ветераните.


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2021 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.