Криминалисти разкриха оранжерия за канабис и неправомерно присъединяване към ел. мрежа за добиване на криптовалута

Криминалисти разкриха оранжерия за канабис и неправомерно присъединяване към ел. мрежа за добиване на криптовалута

Специализираната полицейска операция е проведена вчера, след получен сигнал. Криминалисти от РУ - Лом предприели проверка в производствени постройки на бивш военен завод в ломското село Сталийска махала, собственост на 55-годишен местен жител, с криминалистически регистрации. Установено било, че ползвател на една от постройките е 50-годишен многократно осъждан мъж от с. Трайково. В хода на процесуално-следствените действия, в сградата, ползвана от мъжа, е открита оборудвана с вентилационна, отоплителна и напоителна система оранжерия със засадени общо 60  растения от вида на конопа, достигнали височина около 60 см, с общо тегло на листната маса 2,2 кг.

От помещението са иззети препарати за растителна защита, торове и инсталация за тяхното дозиране. Последвало претърсване и на две къщи, обитавани от мъжа, където е установено неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа. Открити са и нефункциониращи помещения, пригодени за оранжерии за отглеждане на канабис, иззета е пластмасова кутия, съдържаща 1,5 грама зелена листна маса канабис. Мъжът е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа.
В съседна сграда, стопанисвана от 55-годишния, криминалистите установили  монтирани 71 компютърни устройства - според данните до момента, ползвани за добиване на криптовалута. Изяснено е че те бивали захранвани посредством електрически проводник, вкопан в земята и свързан директно към трафопост след измервателните му уреди, с което са създадени условия за неотчитане на потребената електрическа енергия. Местопроизшествието е посетено и от екип на електроразпределителна компания, по чиито данни консумираната електроенергия на денонощие се оценява на над 1000 лева. Устройствата са демонтирани и иззети.

По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 354в и чл. 234 от НК, работата по документиране на престъпната дейност на двамата мъже продължава в РУ - Лом.


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2021 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.