„ 95 години организиран футбол в Монтана” (снимки)

„ 95 години организиран футбол в Монтана” (снимки)

Документална изложба „ 95 години организиран футбол в Монтана” бе открита във фоайето на Държавен архив по инициатива на Областния съвет на БФС. Тя започва със спомен на Иротей Давидов за зараждането на организирания футбол в гр. Фердинанд през 1922 г., когато се създават дружествата Левски и Ботев. На специално място стои заповедта от 9 октомври 1924 г. на тогавашния кмет Тодор Грънчаров, който забранява футбола на територията на града до второ нареждане, като се обосновава с многото контузии, които получават младежите ритащи топка. В изложбата може да се види и заповедта на Фердинандската градска тричленна комисия от 1924 г. за определяне място от 11 дка за игрище по молба на спортен клуб Левски, както и решението на Временната общинска управа в Михайловград от 1945 г., с което се дава право на спортен клуб Ботев да започне изграждането на стадион. Основен акцентът в изложбата е отделен на влизането на Септемврийска слава за първи път в Северната „Б” Северна РФГ през 1962 г. и естествено от първата промоция на Монтана в „А” група спечелена през сезон 1993-1994 г.

Откриването на документалната изложба „ 95 години организиран футбол в Монтана” уважиха представители на кметства и общини от областта, цялото ръководство на ФК Монтана и бивши и настоящи футболисти и спортни деятели. Официални гости на събитието бяха членът на изпълкома на БФС Емил Костадинов и зам. изпълнителният директор на федерацията Антон Попов. Последният връчи плакет за заслуги за развитието на футбола на кмета на Монтана Златко Живков. Героят от „Парк дьо Пренс” и от световното първенство в САЩ'94 пък награди с почетни значки и грамоти на БФС 20 футболисти-ветерани.

Кои футболисти-ветерани получиха грамота и значка на БФС:

1.Валентин Малджански-Валето

2.Иван Гергов-бай Иван

3.Борислав Ангелов-Боки

4.Замфир Замфиров

5.Йордан Йорданов-Данчо

6.Веселин Михайлов-Гери

7.Панталей Заков-Пантата

8.Никола Стоилов-Коци Белослатински

9.Камен Каменов-Бараката

10.Борис Алексов

11.Альоша Славчев

12.Петко Петков-Перуци

13.Владимир Николчев

14.Цветан Тасев-Джани

15.Георги Лазаров-Шумата

16.Калин Първанов-Шкафа

17.Цанко Първанов-бат’Цани

18.Людмил Борисов-Утко

19.Борислав Маринов

20.Христо Кирилов-Ицо Бацето


Всички права са запазени. Всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Всеки има право да цитира информация от сайта, като носи отговорността за нейната достоверност. При цитиране е задължително да се упомене източникът, придружен с хипер-връзка към неговия интернет адрес.

© 2022 Design © 777x7 LTD | 777x7.com. All rights reserved.

Please publish modules in offcanvas position.